Hasonlít az USB-C és a Thunderbolt 3, de nem ugyanazok!

A múlt évben bemutatott USB-C csatlakozó, melyet mobilokhoz, laptopokhoz és más kiegészítőkhöz egyaránt használhatunk egyre jobban elterjed a világon. És úgy tűnik a jövőben akár még az Apple is használni fogja, ám a megjelenésig igyekszünk most eloszlatni egy tévhitet: az USB-C és a Thunderbolt 3 csatlakozó, bár nagyon hasonlít egymásra, mégsem teljesen azonos a kettő.

Kábel USB-C - Thunderbolt 3

Az USB-C  csatlakozó

Most már tudjuk az igazságot, hogy az USB-C csupán a csatlakozó alakja, pont mintha a micro USB-ről vagy más USB csatlakozóról beszélnénk. Azonban az USB-C ezzel együtt gyorsabb töltést és az elektromosság gyorsabb áramlását is jelenti, mivel dupla oldalon csatlakozik a készülékekhez, ezért gyorsabb sebességet várhatunk tőle.

USB-C 1 méter kábel

Az USB-C csatlakozó paraméterei

Az új generációs USB 3.1 Gen2 és az USB 3.2 elősegíti a gyorsabb töltést és adattovábbítást (akár 20 Gbps – ami négyszer gyorsabb, mint az elődei). Az USB-C csatlakozót használhatjuk mobilok, monitorok, külső meghajtók vagy akár egy Macbookhoz való csatlakozáshoz. A használata pedig univerzális: HDMI, VGA vagy DisplayPort adatokat is tud továbbítani.

Thunderbolt 3 csatlakozó

Ehhez képest a Thunderbolt 3 csatlakozó közelebb áll az USB 3.1 vagy 3.2 csatlakozókhoz. A Thunderbolt 3 kábele extra gyors adattovábbítást tesz lehetővé (40 Gbps) és sokkal gyorsabb töltést, ami remekül jön, például a legújabb Macbookok töltése során vagy akár 4K minőségű képek megjelenítéséhez.

Macbook USB-C kerékagy

Using a single USB-C connector with the Thunderbolt 3 interface, you plug in several devices and do not have to buy everything else. However, since its full integration will take some time, it will be necessary to connect older devices like monitors or televisions with a reduction (which is much cheaper than cable and is also small and easy to carry).

USB-C Thunderbolt 3 - monitor csatlakoztatás

Thunderbolt 3 csatlakozó paraméterei:

Az USB-C csatlakozón keresztül kommunikál a csatlakoztatott készülékekkel. A legmagasabb adattovábbítási sebességet tudja elérni, akár 40 GB/s. Remekül használható a Macbook töltésére vagy jó minőségű videók és képek megjelenítésére, akár 4K minőségben, 60Hz-et alkalmazva a felbontáshoz.It communicates via the USB-C connector.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.