Apple Event: M1 processzor és új MacBook -ok

A tegnap esti fő téma a novemberi Apple Event volt, és ennek az eseménynek a főszereplője pedig az új Mac volt. Az Apple a WWDC -n tett ígérete alapján bemutatta az új Mac -et az Apple Silicon processzorok saját sorozatával. Ezt a chipet az Apple M1 processzornak nevezte el. Ugyanakkor új számítógép sorozatot is bemutatott olyan funkciókkal, amelyek teljesen újak.


Új M1 processzor

Az M1 processzor egy olyan projekt része, amelyet Apple Silicon néven ismerünk az idei WWDC -ről. Az Apple ekkor bejelentette, hogy megkezdte saját processzorának fejlesztését a Mac számítógépek számára. Eddig ugyanis Intel processzorokat használt, de úgy döntött, hogy lecseréli őket sajátjaira. Az amerikai óriás rendelkezik know-how -al a processzorokkal kapcsolatban, hiszen gyárt processzorokat az okostelefonjai számára.

Az M1 processzor egyedisége a CPU (maga a processzor), a RAM operációs memória és a grafikus kártya kombinációjában rejlik egyetlen egy “táblán”. A hatalmas integráció ellenére ez a chip 8-magos processzorral és 8-magos grafikus kártyával büszkélkedhet. Ez a kombináció csökkenti az energiafogyasztást is, ami nagy előnye az új hordozható MacBook -nak.

Új MacBook Air

Az Apple elsőként a hordozható MacBook Air -t mutatta be, amelynek szíve az új nyolc-magos M1 processzor. Az Apple azt ígéri, hogy ez a Mac 3,5x erőteljesebb lesz, mint elődje az Intel processzorral. Az új processzornak köszönhetően ez a Mac teljesen aktív hűtés nélküli lesz – vagyis ventilátor nélkül. Az akkumulátor kapacitása óriási. A MacBook Air olyan akkumulátorral rendelkezik, amely akár 18 órán keresztül képes videókat lejátszani.

Az értékesítés november 17 -én, szerdán kezdődik. Az ára pedig 429 990 Ft -nál, 8 GB RAM -al és 256 GB SSD -vel. Itt előrendelhető.

Új Mac mini

A Mac mini is új lett. Természetesen ez az alma számítógép is M1 processzort kapott. Az elődjéhez képest 6x jobb grafikus teljesítménnyel és 3x gyorsabb számítási teljesítménnyel rendelkezik, összehasonlítva az Intel processzorral rendelkező elődjével.

Érdekes tény, hogy az Apple továbbra is gondol e modell kompatibilitására a régebbi kiegészítőkkel. A régi USB eszközöket két USB-A csatlakozóval, valamint fejhallgatóval vagy hangszóróval 3,5 mm csatlakozón keresztül csatlakoztathatja Mac mini készülékéhez.

A Mac mini értékesítése szintén november 17 -én, szerdán kezdődik. Az ára 309 990 Ft -nál kezdődik 8 GB RAM -al és 256 GB SSD -vel rendelkező változat esetében. Itt előrendelhető.

Új MacBook Pro – ilyen fergeteges még nem volt

Teljesítmény, sebesség, tömörség. 2,8x gyorsabb, mint az előző modell. Az akkumulátor élettartama 20 óra.

Nem, ez nem vicc. Ez az M1 processzorral ellátott új MacBook Pro valódi leírása. Az új MacBook Air -től eltérően ez a számítógép ventilátorral van felszerelve, amely eltávolítja a felesleges hőt. Ennek ellenére nagyon csendes, és nem befolyásolja az akkumulátor élettartamát.

 

Szintén új, a három mikrofon, amelyek garantálják a stúdió minőséget hívás közben. Az új FaceTime HD kamera nagyszerű videokonferenciákat biztosít még rossz fényviszonyok mellett is.

Az új MacBook Pro értékesítése szintén november 17 -én, szerdán kezdődik. 549 990 Ft -tól megvásárolható a 8 GB RAM -al és 256 GB SSD -vel rendelkező változat. Előre megrendelheti közvetlenül az Apple oldalán.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük